Küllap oled märganud, et varem või hiljem kogunevad inimesed ikka kööki.  Seega – milleks vastu punnida, korraldame köögis midagi põnevat – näiteks mõne seltskondliku kooskokkamise või inspireeriva õpitoa.  Kui Sinu koduköök on selleks liiga väike, siis küllap leiame mõne sobilikuma koha.  Igatahes Rannapiigade köök Viimsis, Rannarahva muuseumis on sellisteks ettevõtmisteks väga tore paik.

Seltskondlikud kooskokkamised

Võime kihla vedada, et sellisest ettevõtmisest jäävad värvikad mälestused, mida on hiljem tore meenutada. Ainus häda, et mõnusas seltskonnas ja huvitavas tegevuses möödub aeg nagu lennates…

Seltskondliku kooskokkamise eesmärk on üheskoos maitsvad toidud valmistada ja need siis ühiselt ära süüa.  Tõenäoliselt leidub selles tegevuses ka nii mõnigi õpetlik iva, aga see sõltub muidugi iga osaleja eelnevast kokkamiskogemusest.

Kindlasti huvitab Sind, milline võiks menüü.   Toitude valimisel peab arvestama, et valmistusaeg ei tohi olla liiga pikk (ei jõua ära oodata),    valmistusviis  ei tohi olla liiga keeruline (ei pruugi õnnestuda) ega ka mitte liiga lihtne (tundub igav või tüütu) ja et  ühes ahjus korraga mitut erinevat rooga küpsetada ei saa… Menüüs peaks olema ikka päris mitu käiku, et kokkajate kõht tühjaks ei jääks.  Ja tore oleks, kui menüüs oleks miskit huvitavat, mida osalejad pole enne söönud või teinud.

Kuidas seltskondlik kooskokkamine praktiliselt välja näeb?  Külalistel pruugib lihtsalt kohale tulla, kõik tarvilik on olemas.  Tegevust juhendab kogenud köögihaldjas, kes on kõik põhjalikult ette valmistanud.  Vajalikud toiduained on varutud, köögiriistad valmis pandud, retseptid trükitud. Sissejuhatuseks on serveeritud tervitusjook ja suupisteid, et nälg kokkamismeeleolu segama ei hakkaks. Võta seltskond kokku ja kokkame!

Näiteks korralda üks kodune kooskokkamine.

 

Toidutarkuste õpitoad

Õpitubade peamine eesmärk on uute teadmiste ja oskuste omandamine. See muidugi ei tähenda, et õpituba ei võiks lõbus olla.  Otse vastupidi – enamasti saab töö käigus palju nalja ja see on vahva.   Õpitoas tehakse võib-olla vähem roogasid kui kooskokkamisel, aga see-eest on aega põhjalikumateks selgitusteks.   Kui kooskokkamisel on rööprähklemine igati asjakohane, siis õpitubades võetakse tegevused ette ükshaaval, et kõigil osalejatel oleks võimalik jälgida, mis on teoksil ning täpsustavaid küsimusi esitada.

Jätkuvalt on võimalik tellida õpitube:

  • Karask, sõir jt rahvuslikku kultuuripärandisse kuuluvad road
  • Plaadipirukad ja -koogid
  • Igale salatile oma kaste
  • Suupisted, millega oma külalisi üllatada

Aeg-ajalt korraldame avalikke õpitube, kuhu saab individuaalselt registreeruda. Anname sellest oma Facebook’i lehel aegsasti teada. 

Kuid milleks oodata – võta seltskond kokku ja telli õpituba just sellel teemal, selles kohas ja sellel ajal, mis sulle sobib!